29ekim

Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin İhracat Odaklı; Eğitim, Dijital Dönüşüm ve Güvenli Ürün Merkezi "İGDEM" Projesi

Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin İhracat Odaklı; Eğitim, Dijital Dönüşüm ve Güvenli Ürün Merkezi "İGDEM" Projesi
sanayi-bakanligi
istka
iko

Proje Künyesi:

Proje Adı: Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin İhracat Odaklı; Eğitim, Dijital Dönüşüm ve Güvenli Ürün Merkezi "İGDEM"

Proje Süresi:  12 Ay

Proje Paydaşları:

Ortak: Mücevher İhracatçıları Birliği

İştirakçiler: İstanbul Ticaret Üniversitesi, Kuyumcukent İşletme A.Ş., İstanbul Kapalıçarşı Esnafları Derneği

İSTANBUL KUYUMCU ESNAF VE SANATKARLARI ODASI (İKO)

Esnaf ve sanatkarlar tarafından 1971 yılında kurulan,sektörde çatı kuruluş olarak da adlandırılan İstanbul Kuyumcu ve Esnaf Sanatkarlar Odası, üyesi olsun ya da olmasın İstanbul İl sınırları içinde mesleki faaliyetlerini sürdüren tüm kuyumcular ile yanlarında çalışanların mesleki ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve mesleki eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplini ve ahlakını korumak ve Türk Kuyumculuk sektörünü global pazarda üst kademelere taşımak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

İGDEM Nedir?

İGDEM, 2021 Yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Program kapsamında İSTKA tarafından %85 oranında desteklenen ve yürütücülüğünü Odamızın üstlendiği Türk Kuyumculuk sektöründe ihracatı attırmayı hedef alan bir proje çalışmasıdır.

Projemiz ortağımız İstanbul Mücevher İhracatçıları Birliği; iştirakçileri ise İstanbul Ticaret Üniversitesi, Kuyumcukent İşletme A.Ş., İstanbul Kapalıçarşı Esnafları Derneği’dir.

İGDEM Neyi Amaçlar?

Kuyumculuk sektörünün rekabet gücünü artırabilmek adına Odamız üyelerinin; eğitim, mentorluk hizmetleri alarak, ortak kullanabilecekleri güvenli ürün merkezi ve e-ticaretportalı aracılığı ile ihracata olan katkılarının arttırılması hedeflenmektedir.

Faaliyetler:

Eğitim

İhracat odaklı dış ticaret eğitimi, uluslararası rekabet, planlama, hedef pazar, lojistik, e-ticaret ve devlet destekleri gibi birçok konu üzerinden yürütülecektir. İKO üyelerinin ve tüm sektör mensuplarının yanında kuyumculuk alanında eğitim gören öğrencilerin de faydalanabileceği bu eğitimler hem yüz yüze hem de çağın gereklilikleri doğrultusunda online olarak verilebilecektir.

Güvenli Ürün Merkezi

Kurulacak olan Güvenli ürün Merkezi ile ülkemizde iç ve dış pazara sunulmakta olan kuyumculuk ürünlerinin kalitelerini güvence altına almak yoluyla yurt içi ve yurt dışı müşterilerinin memnuniyetlerinin artırılması, rekabet güçlerinin güvence altına alınması ve vergi kayıplarının azaltılması böylelikle global pazarda ülke payının arttırılması sağlanacaktır.

Merkezde incelenerek onay alan ürünlerin maden ve taş saflık oranları belirlenmiş, her ürün tek tek lazer ile damgalanarak kalıcı olarak tescillenmiş olacaktır.  Dünyada Hallmark olarak da adlandırılan bu sistem ile ülkemizde bir ilk gerçekleştirilecek aynı zamanda iç ve dış pazarda güven temin edilmiş olacaktır.

E-Ticaret Portalı

Güvenli Ürün Merkezi tarafından damgalanan ürünler için sektör mensupları tarafından ortak kullanabilecek, ihracat odaklı e-ticaretportalı kurulacaktır.Günümüz koşullarında alıcı ve satıcının fiziksel olarak bir araya gelemediği bu ortamda sektör mensuplarımızın katlanmak zorunda oldukları fuar, sergi vb. katlanmak zorunda oldukları maliyetler aza indirgenecektir. Portalınbilinirliği İKO tarafından çeşitli mecralarda tanıtımı yapılarak sağlanacaktır.

Mentörlük Hizmeti

Projenin hedef grubunu oluşturan sektör mensupları için Odamızda oluşturulacak mentorluk masası ile ihracat konusunda karşılaşacakları tüm bu bürokratik süreçte destek verilecektir