29ekim

SEKTÖRÜMÜZ, İHRACATLA NEFES ALDI!

SEKTÖRÜMÜZ, İHRACATLA NEFES ALDI!

Kimse geçmişe gidip, yeni bir başlangıç yapamaz; ama bugün başlayıp yeni bir son yazabilir.

Carl Bard

Türk kuyumculuğu için gerçekten zor bir 365 günü geride bıraktık.  Özellikle, yılın ikinci yarısından sonrasını, pazarlama stratejisini yurt içine odaklayan firma ve markalarımız için kelimenin tam anlamıyla ‘Yok yılı’ olarak ifade etmek mümkün.  Altın ve dövizdeki yükseliş trendi, piyasada iş hacmini oldukça düşürdü. Sektörümüz, genel seçimin ardından piyasaların açılmasını beklerken, dış kaynaklı döviz ataklarıyla adeta hayal kırıklığına uğramıştı. Tüm bu gelişmeler nedeniyle iç piyasaya hareket kazandıran Sevgililer Günü, Anneler Günü ve Yaz sezonu, beklentileri karşılamaktan uzak kaldı. Sektörümüzü derinden yaralayan bir diğer önemli gelişme ise BDDK’nın alışverişe getirdiği taksit yasağı oldu. Taksit yasağı, perakende mağazalarımızda satışları, yüzde 40- 50 oranında olumsuz etkiledi. Türkiye’de kuyumculuk dışında dünya liderliğine oynayan başka bir sektörümüz de yoktur. Kuyumculuk, hükümet tarafından stratejik sektör ilan edilerek desteklenmesi gerekirken, ne yazık ki taksit yasağıyla adeta önü kesiliyor. Sektör olarak taksit yasağının 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde kaldırılmasını dört gözle bekliyoruz.

İç piyasada küçülmeye giden sektör; ancak ihracatla nefes alabildi. Son 11 aylık süreçte geçen yılın aynı dönemine göre, ihracatını yüzde 38.77 oranında artırarak 2 milyar 997 milyon 202 bin dolardan, 4 milyar 159 milyon 233 bin dolara yükseltmeyi başardı.

2019 yılının sektörümüz için yüzlerin yeniden gülmeye başlayacağı ve geleceğe kadim mesleğimiz adına güvenle bakacağımız bir yıl olmasını diliyorum.