29ekim

TARİHÇE




4 bine yakın aktif üyesi ve kurumsallaşan yapısıyla sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin de önde gelen meslek odalarından biri haline gelen İKO’nun geçmişi, 1969 yılına dayanıyor. Oda, bu tarihte Dernekler Kanunu’na göre kurulmuştur. İlk ünvanı, İstanbul Turistik El Sanatları İmalcileri ve Kuyumcu Sanatkârları Derneği iken 507 sayılı kanuna 3741 sayılı kanuna eklenen 10. maddeyle “dernek” deyimi, “oda” olarak değiştirildi. Bu kapsamda, 24.03.1996 tarihinde yapılan Genel Kurul’da ünvanı “İstanbul Kuyumcu Esnaf ve Sanatkarları Odası” oldu.

7 katlı hizmet binası nasıl doğdu?
Kuyumcular, bugün tarihi yarımadanın merkezinde yer alan İstanbul Kuyumcular Odası’nın 7 katlı modern binasında ve Kuyumcukent’te bulunan hizmet ofisinde, birçok hizmeti, hafta içi 09.00- 18.00 saatleri arasında kolaylıkla alabilmektedirler. İstanbul Kuyumcular Odası, ilk yıllarında Tavuk Pazarı’ndaki Çongar Han (Poyraz Han) ve Can Han’daki küçük işyerlerinde çalışmalarını sürdürdü. Oda, 1980 yılında Piyerloti Caddesi Dostlukyurdu Sokak, Dostlukyurdu Apt. 3 No’lu daireye taşındı. Hizmetin boyutlarının genişlemesi ve çeşitli departmanların açılması sonucu Oda, Piyerloti Caddesi Saka İş Hanı No: 11-13 Çemberlitaş adresine taşındı. On bini aşan üyesi ile sektörü yurt içinde ve yurt dışındaki piyasalarda gelişmesi ve tanıtılmasında öncü rol üstlenmektedir.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), günümüzde, Üyelerinin ihtiyaçlarını en rahat şekilde karşılamasını sağlamakta ve modern teknolojinin avantajlarını kullanarak ihracat ve ithalat expertiz raporlarına, ayar evinden yayınlara kadar birçok farklı alanda kuyumculara hizmet sunmaktadır.