29ekim

İKO YÖNETİMİ, TASLAK YÖNETMELİK'TE REVİZYON İÇİN YOĞUN MESAİ HARCIYOR

İKO YÖNETİMİ, TASLAK YÖNETMELİK'TE REVİZYON İÇİN YOĞUN MESAİ HARCIYOR

Sektörün temsil kurumlarıyla Perakende Kuyumcu Taslak Yönetmeliği’ni görüşmek üzere bir araya gelen Mustafa Atayık başkanlığındaki İstanbul Kuyumcular Odası(İKO) Yönetimi, diğer yandan da düzenlemeyle ilgili sektörün itiraz ve çekincelerini dile getirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı’na gitti. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Genel Müdürü Adem Başar’ı ziyaret eden İKO Başkanı Mustafa Atayık’a Ankara ve İzmir oda başkanları da eşlik etti.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO)Yönetim Kurulu, Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Perakende Kuyumcu Taslak Yönetmeliği üzerine istişarelerde bulunmak amacıyla sektörün temsil kurumlarının yöneticileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık'ın başkanlık ettiği toplantıya, İKO Başkan Vekili Turhan Gürdal, Başkan Yardımcıları Burak Yakın, İlhami Yazıcı, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Çakar, Eyüb Özcan, Mehmet Ali Sayat, Denetim Kurulu Başkanı Erdinç Demir, Denetim Kurulu Üyeleri Aylin Gözen, Aykut Erhan, Genel Sekreter İsmail Kalafat, Danışman Ali Ramazan Şanto, İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı, Komite Üyeleri Ercan Özboyacı, Mirat Kökler, İSO Kuyumculuk Komitesi’ni temsilen Münir Üçkardeş, Mücevher İhracatçıları Birliği (JTR) Başkan Yardımcıları Emil Güzeliş ve Atilla Keskin,Yönetim Kurulu Üyeleri Atasay Kamer ve Mustafa Özcan, İKO Eski Başkanı Alaattin Kameroğlu ve JTR Eski Başkanı Ayhan Güner katıldı. Saatler süren toplantıda, Taslak Yönetmelik ile ilgili izlenecek yol ve yöntem üzerinde duruldu.

Başkan Atayık, Taslak için Ankara’ya gitti
İKO Başkanı Mustafa Atayık, sektör için son derece önemli olan taslak konusunda dün Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar ile bir araya geldi. Bu önemli görüşmede Atayık’a Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu ve İzmir Kuyumcular Odası Turgay Baransel de eşlik etti. Görüşmede, başkanlar, Perakende Kuyumcu Taslak Yönetmeliği'nin esnafımızı zorlayacak ve piyasadaki ticari hayata olumsuz yansımaları muhtemel maddeleri gerekçeleriyle tek tek gündeme getirdi. Ankara'daki görüşme, genel hatlarıyla olumlu geçti ve sektörümüzün lehine bazı ilerlemeler kaydedildi. Buna göre, daha önce taslakta 500 gr olarak yer alan teminat tutarı, bakanlık tarafından 250 grama düşürüldü. Ancak başkanlar, sektörün sekteye uğramaması için bu tutarın hiç alınmaması veya yetki belgesi kapsamında bir sözleşmeyle teminat vermeden sorunun çözülmesini talep etti. Mağazaların M2 şartı maddesi mevcut işletmeleri kapsamayacak. Yeni mağaza açılışlarında M2 standardı olacak. Ayrıca, tarihi çarşı/ arastada açılacak dükkanlar için m2 mecburiyeti olmayacak. Diğer yandan görüşmeler sonunda, mali sigorta zorunluluğu maddesi taslaktan çıkarıldı. Perakende esnafımızı kapsayan Taslak Yönetmelik ile ilgili görüşme ve temaslarımız devam etmesi bekleniyor. Bu kapsamda, bu ay içerisinde İstanbul Kuyumcular Odası’nda sektörün temsil kuruluşları, uzman kişiler ve 81 ildeki oda ve dernek başkanlarının katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirilecek.  

Bu süreçten pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafın olumsuz etkilenmemesi için temsil kurumlarıyla eşgüdüm içinde birlikte hareket eden İKO Yönetimi, öte yandan tüm sektör adına her platformda verilen mücadeleyi de başarıyla koordine ediyor.

 

 

 

 

247
249