İKO’da marka, patent ve endüstriyel tasarım semineri

İstanbul Kuyumcular Odası’nın (İKO) İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirdiği Mücevher ve Değerli Taşlar Projesi kapsamında ‘Kuyumculuk Sektöründe Markalaşma, Patent ve Endüstriyel Tasarım’ konulu bir seminer gerçekleştirildi. İKO’nun Çemberlitaş’taki merkez binasında düzenlenen seminere İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı ve İKO Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Mahreç Sanatevi’nin sahibi Hraç Arslanyan’ın yanı sıra birçok sektör çalışanı katıldı. Alanında uzman avukatlar tarafından verilen seminerin ana başlığı ‘Kuyumculuk Sektöründe Markalaşma, Patent ve Endüstriyel Tasarım’dı.

Markasızlık, ölüm demektir!

Seminerde marka ve tasarlama uzmanı Meri Taksi Deveciyan ve İstanbul Patent firmasından avukat Güven Çalık, konuşma yaptı. Deveciyan konuşmasında, marka ve markalaşma üzerinde durdu. Marka ve markalaşmanın güven unsuru yarattığını belirterek, kuyumculuk sektöründe işletmeler açısından markanın faydalarını anlattı. Deveciyan, dünya pazarlarında daha önemli bir konuma gelme, katma değer yaratma, toplumun gelişme ve kalkınmasında markalaşmanın çok önemli bir yeri olduğunun da altını çizdi. Reklâm ve sponsorluğunda markalaşmada olumlu etkileri olduğunu belirten Deveciyan, markalaşmak için iyi bir yönetim kadrosu, eğitimli eleman, iyi bir isimle tanıtım ve inovasyonun da olmazsa olmazlar arasında göstererek markasızlığın ölüm olacağını ifade etti.

Marka ve tasarım tescili!

Seminerde bir diğer konuşmacısı ise avukat Güven Çalık’tı. Çalık, marka, patent ve endüstriyel tasarımın hukuki boyutuna değindi. Sinai mülkiyet hakları kapsamında marka seçiminde dikkat edilecek noktaları anlatan Çalık, Türk Patent Enstitüsü’ne yapılacak marka tescil başvuru işlemlerini ve tescil sonrası yapılacak işlemlerin hukuksal şartlarını anlattı.