Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, turizmcilerle biraraya geldi

İstanbul Akgün Hotel’ de gerçekleşen “İstanbul'da Kültür ve Turizmin Geleceği ve Tarihi Yarımada'nın Yeri" konulu toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yanı sıra AK Parti Fatih İlçe Başkanı Ahmet Hamdi Görk ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya katılanlar arasında İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Başkan Yardımcısı Can Gezer, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler, TAYGİAD Başkanı Yusuf Yetişgin, Hafız Mustafa’nın sahibi Avni Ongurlar vardı. Toplantıda turizm sektörünün 2016 yılında dar boğazdan geçtiğini söyleyen Nabi Avcı, "Biz 2016 da yaşadığımız sıkıntılardan da ders çıkararak, zaten 2-3 yıldır yürürlüğe koymakta olduğumuz yeni tanıtım stratejimize önem verdik" dedi.
‘Turizm sektörü iyi olursa Türkiye iyi olur’
Kendisini dinleyen turizmcilere "Siz iyi olursanız Türkiye turizmi iyidir. Siz sıkıntıya girerseniz Türkiye sıkıntıda demektir" diyen Avcı, "Turizm sektörü benden daha iyi bildiğiniz gibi aynı zamanda bir algı yönetimi sektörü. Meşhur Murphy Kanunları tersine çevrilmiş şekli turizmde işliyor. İyi dedikçe iyi oluyor. Kötü dedikçe kötü oluyor. İnsanlar güvenli yerlere giderler. Bizzat ev sahiplerinin olumsuz mesajlar yaydığı yerlere biz de gitmek istemeyiz. Biz 2016' da yaşadığımız sıkıntılardan da ders çıkararak, zaten 2-3 yıldır yürürlüğe koymakta olduğumuz yeni tanıtım stratejimize önem verdik. Türkiye uzun yıllar, rahmetli Özal döneminden başlayarak, Türkiye'yi deniz, kum, güneş cenneti olarak takdim ettik. Buna uygun olarak da deniz, kum, güneş müşterisi de RusyaAlmanya, İngiltere'den geldi. Başlangıçta buna ihtiyacımız vardı. Sadece 'deniz, güneş, kum' diyerek Türkiye dünyanın 6. destinasyonu haline geldi. Ama Türkiye bundan ibaret değil. Türkiye bütün turizm alanlarında potansiyeli var. Eğitim, spor, dini vs. aklınıza gelebilecek bütün turizm türlerinde olağanüstü bir potansiyele sahip" şeklinde konuştu.

‘Türkiye dağları büyük potansiyele sahip’
Kayak federasyonuyla çok kapsamlı araştırma yaptıklarını açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Türkiye dağları, Avrupa dağlarının toplamından daha fazla kayak turizm potansiyeline sahip. Bu aynı zamanda turizm mevsiminin bütün bir yıla yayılması demektir. Deniz turizminde 420 bayrakla ön sıralardayız. Ama yazla sınırlı. Aynı zamanda pazarımızı genişleteceğiz. Japonların denizle ilgili bir talepleri yok. Kültür turizmine ilgililer. Bugüne kadar bunları pek değerlendirmemişiz. Gerisine fazlaca yüklenmemişiz" dedi.

15 Temmuz’da yaşananlar…
Geçtiğimiz 12 Temmuz'da uzun çabaları sonucunda UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin toplantısını Türkiye'de toplamayı başardıklarını anlatan Bakan Avcı, "1500 katılımcı, 120 farklı ülkeden. Nefis bir birliktelik… İstanbul'a da hayran kaldılar. Bizim derdimiz ne? Onlara İstanbul'u tanıtmak. Ayın 17'sinde bildiri okunacak. İstanbul bildirisi adıyla literatüre girecek. Toplantı bittikten sonra 'sizi istediğiniz yerde misafir edelim 'dedik. Derdimiz Türkiye'yi de tanıtmak. Herkes çok memnundu. Üç gün sonra 15 Temmuz'da ortalık toz duman oldu. 16 Temmuz sabahı gitmek istediler. O gece gerekenleri söyledik. 'Endişe etmeyin' dedik.16 Temmuz sabahı gitmek istediklerini ve yönetmeliğin bunu gerektirdiğini ifade ettiler.  Bizim aylarca uğraştığımız bildiri, Paris bildirisi olarak okundu. Buna rağmen çok şükür hala o dünya miras komitesine gelen bakanlardan çok olumlu dönüşler alıyoruz. Türkiye bütün bunları geçti, geçiyor. Bundan sonrası çok daha iyi olacak" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı toplantının sonunda salon kapısına geçerek katılımcı turizm işletmecilerini kapıda tek tek uğurladı.