Mücevher ve Değerli Taş Merkezi projesinde tarihi gün…

Mücevher tüketicileri ve kuyumculara pırlanta, renkli taş ve mücevher sertifikası düzenleyen ilk yerli ve milli gemoloji laboratuvarı Türkiye Gemoloji Labarotuvarı (GLT) için tarihi bir gün yaşandı. İstanbul Kuyumcular Odası’nın geliştirdiği ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin Bilgi ve Teknoloji Odaklı Mücevher ve Değerli Taş Merkezi projesiyle kurulan gemoloji laboratuvarı için 12 aylık sürenin başarıyla tamamlanması nedeniyle bir kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Mustafa Atayık, İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı, İstanbul Kalkınma Ajansı İzleme Uzmanı Özlem Mailoğlu, KUYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, Gemoloji Derneği Başkanı Mehmet Ali Akkan, TAYGİAD Başkanı Yusuf Yetişgin ve kuyumculuk sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla İstanbul Kuyumcular Odası Çemberlitaş merkez binasında düzenlendi. İKO Başkanı Norayr İşler, toplantı öncesinde İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ve konuklarına Türkiye’nin ilk gemoloji laboratuvarı GLT’yi gezdirdi.

İstanbul Kuyumcular Odası bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk yerli gemoloji laboratuvarı olan GLT (Gemological Laboratory of Turkey) 2 Haziran günü hizmet vermeye başladı. GLT, açıldığı günden bugüne hem sektör mensupları için uluslararası geçerliliği olan sertifikalar düzenliyor, hem de tüketiciler satın aldıkları kıymetli taş ve mücevherlerini bu laboratuvarda verilen sertifikayla güvence altına alıyor. Proje kapsamında, 200’e yakın sektör mensubu ve kuyumculuk okulu öğrencisi, ücretsiz renkli taşlar eğitimi aldı. Projenin değişik aşamalarında 300 kişiye, marka, patent ve endüstriyel tasarımların tescili konularında seminer verildi.

Yılmaz: Yeni projelerde destek vermeye hazırız!
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz yaptığı konuşmada, içinde Türkiye’nin ilk yerli gemoloji laborutavarını bulunduran Mücevher ve Değerli Taşlar Merkezi projesinin kuyumculuk sektörüne önemli kazanımlar sağlayacağını belirterek, yeni projelerde Kuyumcular Odası’na destek vermeye hazır olduklarını açıkladı:

“Güzel bir proje.  Geç kalmış bir proje gibi düşünebiliriz; ama verdiği destek için İstanbul Kalkınma Ajansı’na çok teşekkür ederim. Tüm sektörlerde bize destek veriyorlar. Mücevher ve Değerli Taşlar projesiyle kurulan gemoloji laboratuvarı; artık esnafımızın namus alanı olmuştur. Sektörün ve tüketicilerin bütün sorunları ve endişeleri çözülmüş olacaktır. Bugüne kadar herkes, ‘Acaba aldığım pırlanta veya mücevher gerçek mi, sahte mi?’ ikilemi içerisinde kalıyordu. Bir baktıralım bakalım. Gelecekler İstanbul Kuyumcular Odası’ndaki laboratuvara ve İKO güvencesiyle GLT sertifikasını alacaklar. Böylece, düzgün bir alışveriş yaptıklarını da görmüş olacaklar. Buradan İstanbul Kalkınma Ajansı’na şöyle bir çağrı yapmak istiyorum: Siz bize manevi güç verin, biz maddi olarak Kuyumcular Odası’nın arkasındayız. Yeni projelerde size her zaman destek vereceğiz. Hep beraber bu sektörü biraz daha yükseltelim. Ben, bütün meslek dallarında arkadaşlara: Kalkınma Ajansı’yla işbirliği yapın çağrımı yapmak istiyorum.”

İşler: GLT sertifikasına büyük talep var!
Proje kapanış toplantısında konuşan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, bu projeden doğan Türkiye’nin ilk yerli gemoloji laboratuvarı Türkiye Gemoloji Laboratuvarı’nın (GLT) sektör mensupları ve tüketicilerden yoğun bir talep gördüğünü söyledi ve konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Laboratuvarımızda son teknoloji ekipman desteğiyle alanında uzman gemologlar, pırlanta, renkli taşlar ve mücevher sertifikası düzenliyor. Biz, en baştan itibaren bu projeyi kurgularken, sektörümüzün bu laboratuara olan ihtiyacını göz önünde bulundurduk ve GLT’yi projenin ana omurgasına yerleştirdik. Bu önemli yatırımın kısa süre içerisinde hem sektörden hem de tüketicilerden gördüğü yoğun ilgi, projenin ne kadar faydalı ve kalıcı olduğunu açıkça gösteriyor. Projemizin 12 aylık destek süresi bitti; ama siz sektör mensuplarımızın desteğiyle Türkiye Gemoloji Labarotuvarı’nın sonsuza dek ayakta kalacağına inanıyorum.”

Akkan: Projenin iştirakçisi olmaktan gurur duyuyoruz

Gemoloji Derneği Başkanı Mehmet Ali Akkan, Gemoloji Derneği olarak projenin iştirakçisi olmaktan gurur duyduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Projenin eğitim, sertifikalandırma ve tasarım tescili ve markalaşma ayakları var. Eğitim olarak değerli taş konusunda sektör mensuplarına, öğrencilere, taşla ilgilenen herkese çok iyi eğitimler verildi. Özellikle kuyumculuk öğrencileri burada çok değerli bir çalışma ortamı buldular. İkinci konu olan sertifikasyon ile birlikte Türk pazarında ürünlerin kaliteleri de güvence altına alınmış oldu. Ürünlerin gerçek değerini bulabilmesi için marka tasarım tescili ve markalaşma gerekiyor.”

Mailoğlu: Sektör İSTKA’nın desteklerinden faydalanmalı!

İstanbul Kalkınma Ajansı İzleme Uzmanı Özlem Mailoğlu, projenin başarıyla tamamlandığını belirterek sektörün laboratuvara sahip çıkması gerektiğine dikkat çekti. Mailoğlu, “İstanbul Kalkınma Ajansı’nın bu tarz desteklerinden sektörün daha fazla faydalanmasını talep ediyorum. Devlet destekleri sizlerin işlerinizi daha da kolaylaştıracaktır. O yüzden bunu değerlendirmenizi istiyorum. Uluslararası standartlara haiz, oldukça yeterli bir laboratuvar kuruldu. Bu yüzden buraya daha fazla sahip çıkarsanız ve gelişmesi için elinizden geleni yaparsak çok daha faydalı olacağına inanıyorum.”